Laukun sisältö: Tapio Hansson

Repullinen raskasta rautaa.

The Vergen artikkelisarjaa apinoiden päätimme selvittää, mitä laukuistamme löytyy kun opiskelemme, työskentelemme tai matkustelemme.

Laukku: Targusin läppärireppu

Käyttööni erinomainen reppu, jossa on hyvin tilaa tietokoneelle, pienelektroniikalle, kirjallisuudelle, ja vielä tarvittaessa muullekin. Olen useamman kerran tehnyt yli viikonlopun mittaisia reissuja pelkän repun kanssa. Läppäritasku sopii läppärilleni erinomaisesti, ja sen kanssa opiskelumateriaalit pysyvät selkää vasten hyvin suorana ilman erillisiä kansioitakin. Lisäksi muihin taskuihin mahtuu vielä runsaasti pienempää tavaraa, joten asiat pysyvät hyvässä järjestyksessä ja löytyvät nopeasti.

Laitteet

Jos tämä osio on Pertun tekstin surullinen osio, on se minun kohdallani lähinnä koominen. Antiikkinen kokoelmani on monelta osin jo ohittanut käyttöikänsä, mutta porskuttaa vielä täysillä menemään.

Thinkpad T30

Thinkpad on ollut työjuhtani lukion toiselta vuodelta lähtien, enkä ehkä  raaski sitä vaihtaa ennen lopullista hajoamista. 1,8 GHz:n Pentium 4M on juuri niin tehokas, että sen kanssa peruskäytössä tulee juuri toimeen. Vaihdoin lähes heti koneeseen 160 gigan kiintolevyn ja tuplasin muistin määrän gigaan, joten miniläppärien nousun ja tuhon aikaan hymähtelin niiden mitättömyydelle Thinkpadin rinnalla. Radeon 7500M on aikansa mobiilinäyttis, joten paljon Morrowindia raskaampia pelejä ei kannata pelata. Pidin koneessa pitkään Windows XP:tä pelaamista varten Debianin rinnalla, mutta viimeisenä tekohengityksenä päätin tyhjentää koko kovalevyn ja asentaa vakaan Debianin palvelemaan koneen elinkaaren loppuun. Akkukesto riittää noin 20 minuutiksi (ehkä ihan hyvin 11 vuotta vanhalle akulle) ja kone painaa selvästi yli 3 kiloa. Nämä yhdistettynä sisäisen wlanin puutteeseen ja ainoastaan kahteen USB 1.1 liitäntään tekevät koneesta kaikkea muuta kuin helpon käyttää matkalla, mutta vielä olen sillä paljon kirjoittanut opiskelutöitä ja selannut internettiä usb-liitäntäisen wlanin kanssa.

HTC Desire Z

Kaverini ovat jo pidempään nauraneet, että Desire Z:sta tulee seuraava thinkpadini, sillä pidän kovasti kiinteästä näppäimistöstä, enkä oikein osaa toimivaa laitetta korvata. Totuus valitettavasti on, että Android 2.3.3, surkea resoluutio ja mitätön suorituskyky alkavat painaa. GO launcher ja muut GO-ohjelmistot ovat modernisoineet käyttöliittymää kiitettävästi ja toimineet vanhaa senseä sujuvammin. Onnistui Ubuntu Edge -kampanja tai ei, lienee puhelimen päivitys parempaan edessä. Ehkä Nexus 4, tai jospa jaksaisin
odottaa seuraavaa Nexusta.

Apple iPod Nano (6. gen)

Ei ole kaukana, ettei iPodinikin olisi perin historiallista ensimmäistä sukupolvea, mutta Applen takaisinvetokampanjan ansiosta se vaihtui tuplakapasiteetilla varustettuun kuudennen sukupolven laitteeseen. Onneksi sikäli, että 1. sukupolven nanoni alkoi olla jo akkukestoltaan varsin huono ja kuulokeliitäntäkin hieman kenkkuili välillä. Kuudennen sukupolven laite on varsin hieno musiikkisoitin. Akku kestää pitkään ja käytännössä laite ei paina mitään. Erinomainen lenkillä ja matkalla musiikin tai podcastien kuunteluun. Suurin ongelmani laitteen kanssa on se, että nykyinen iTunes on aivan kauhea, mutta onneksi 8 gigaan mahtuu sen verran musiikkia, ettei sitä tarvitse useinkaan käyttää.

Canon Ixus 310 HS

Perin tuore pikku pokkari korvasi edellisen Ixukseni, joka palveli pitkään ja
hartaasti, mutta ei enää valitettavasti pärjännyt puhelimelle. Tätä kameraa olen käyttänyt vielä hyvin vähän, mutta Raililta tarttui mukaan muutama ihan hyväkin kuva, joten ilmeisesti ainakin silloin tällöin automaattiasetukset saavat asiallista jälkeä aikaan. Kosketusnäyttö pilaa muuten hyvän kameran, sillä asetusten säätäminen on kauheaa. Kuvaamiseni on hyvin turistimeininkiä, joten taskuun mahtuva pokkari on ihan passeli vehje.

Muuta pientä

 Sennheiser CX270

Matkakuulokkeina jo useita vuosia palvelleet pikkusennut olivat alkuun hieman pettymys, sillä kuulokkeiden johto on varsin huonosti eristetty, ja kaikenlaiset pienetkin kohinat vaatteissa kuuluvat hyvin voimakkaina. Paikallaan kuunnellessa äänenlaatu on kuitenkin Sennheiser-tasolla, etenkin 30 euron hintaluokkaan nähden ihan hyvin. Kohinan vuoksi luurit ovat vaihtolistalla, mutta, tottumisen vuoksi ja
kun tulpatkin ovat vielä tallella en ole nähnyt asiaa niin kiireellisenä että olisin vielä saanut aikaiseksi toimia.

Maxell 4 Gb muistitikku

Muistitikkukin on hieman antiikkinen, vaikka onkin perin soma. USB 2-liitäntä ja 4 gigaa ovat speksit jollaisia saa nykyisin luultavasti jostain jo ilmaiseksi, mutta riittävät minulle hyvin, sillä en käytä tikkua juuri mihinkään. Suurin käyttötarve on käyttöjärjestelmien asennus, joka porosta onnistuu oikein hyvin. FTP-palvelimet ovat käytössäni korvanneet muistitikun käytön lähes kokonaan, joten en ole tarvinnut vielä uutta. Tikkua on ihan hyvä kantaa kuitenkin mukana siltä varalta, että sitä sattuu tarvitsemaan FTP:n ollessa silloin tällöin käyttämättömissä. Myös PortableApps tuli viime keväänä tutuksi Oulun Normaalikoulun auskujen käyttöön antamien tietokoneiden ohjelmiston mitättömyyden vuoksi.

Casio fx-350MS

Seitsemännellä luokalla hankkimani Casion paristojen kestävyyttä ei ainakaan voi haukkua. Vaikka lukiossa käytinkin lähinnä TI-86:tta (RIP), on pieni funkkarini palannut jälleen täyspäiväiseen käyttöön yliopistossa graafisten tietokoneiden ollessa tentissä kiellettyjä. Vaikka käytän lukukauden aikana laskinta jatkuvasti en ole kokennut päivittämistä tarpeelliseksi, sillä tosiasiassa laskenta tapahtuu paperilla ja päässä, eikä perusfunkkaria ihmeellisempiä ominaisuuksia juuri tarvitse. Ja kun tarvitsee, niin sitten on aika siirtyä Mathematican tai vastaavan ohjelmiston ääreen. Syy miksi laskin löytyy yleensä laukustani on se, että olen muutaman kerran yrittänyt käydä viikonlopun verran vanhempien luona ilman laskinta, mutta todennut faijan yksirivisen funkkarin lähes käyttökelvottomaksi, kun laskariflow on sattunut kohdalle. Myöskään älypuhelin ei vielä pärjää laskariapuna kunnon laskimelle.

Toivelista

Kuten yläpuolelta voi päätellä, alkaa olla monella saralla päivittämisen paikka. Laskin toivottavasti kestää ainakin maisterin tutkintoon asti, mutta vanha thinkkarini on alkanut oirehtia siihen suuntaan, että Ultrabookin hankinta ei välttämättä ole aivan kaukana. Kosketusnäyttöä en huoli, resoluution on syytä olla kohdallaan ja Windowsin puuttuminenkin olisi plussaa. Kohtalaisen hankala toivelista tällä hetkellä siis. System 76 tarjoaa perin mielenkiintoista laitetta, jonka kanssa raudaltaan identtisen koneen saattaisi saada Euroopastakin.

Puhelimen päivitys on varmasti lähitulevaisuudessa edessä. Edgen luultavasti jäädessä alle tavoitteensa lienee aika katsoa jotain muuta Ubuntun kanssa toimeen tulevaa laitetta, eli Nexus 4:ää. Saattaisin olla kuitenkin sen verran kärsivällinen nykyisen laitteenkin yhä twitteriä ihan hyvin selatessa, että odotan seuraavan Nexuksen ja katsotaan sitten asiaa uudelleen.

0 kommenttia :