Nexus 7 (2013) -arvostelu: Imperiumin vastaisku

Apple vastasi vuosi sitten iPad minillä Googlen Nexus 7:aan, ja pikkutablettien sota alkoi. Tämä on Googlen toinen siirto.


Android-tablettien historia alkaa kutakuinkin Samsungin 7-tuumaisesta Galaxy Tabista, joka julkaistiin vuoden 2010 syksyllä vastauksena Applen iPadille. Androidin ensiaskeleet tablettimaailmassa olivat vähintäänkin horjuvat, eikä silloinen versio 2.2 ollutkaan suunniteltu älypuhelinta isommille laitteille. Niistä ajoista ollaan onneksi tultu huimasti eteenpäin, ja nykyiset 7-tuumaiset Androidit tarjoavat jo muunkinlaisen vastuksen iPadille kuin halvemman hinnan.

Nexus 7 on kaikella tapaa seiskatuumaisten Androidien lippulaiva. Sen rauta on monin puolin tämän hetken huippuluokkaa, mutta Google on silti saanut hinnoiteltua laitteen erittäin aggressiivisesti: maksamallani 240 eurolla (Suomessa 270 €) ei parempaa laitetta saa. Piste. Mutta jos on valmis maksamaan hieman enemmän, on iPad mini puutteistaan huolimatta vielä varteenotettava kilpailija.



Ulkokuori

Speksit: Nexus 7 (2013)
CPU
1.5 GHz Snapdragon S4 Pro (4 ydintä)
GPU
400 MHz Adreno 320
RAM
2 GB
Muisti
16 GB / 32 GB
Näyttö
1920 x 1200 IPS LCD
Kamerat
1.2 MP etu, 5 MP taka
OS
Android 4.3 Jelly Bean
Liitännät
MicroUSB, 3.5mm audio
Muuta
Bluetooth 4.0, Dual-band Wi-fi, NFC,

Qi (langaton lataus), SlimPort
Aloitetaan ensin tabletin ulkonäöstä: Nexus 7 on sanalla sanoen upea laite. Sen takakuori on laadukasta mattapintaista muovia, ja etupuolta hallitsee näyttö. Tabletti tuntuu kädessä jämäkältä ja, noh, hyvältä. Laatuvaikutelmaa heikentää ainoastaan se, miten näkyvästi sormenjäljet jäävät sekä etu- että takapintaan. Lisäksi virtanäppäin tuntuu aina olevan "väärässä" paikassa, kun sitä kurottautuu painamaan.

Näyttö ja koko

Jos laite on jo laadukas sammutettunakin, kohoaa laatu toiseen potenssiin kun näytön laittaa päälle. 1920x1200 pikselin IPS-näyttö on paitsi tarkin mitä tämänkokoisissa laitteissa on nähty, myös värintoistoltaan huippuluokkaa, katsoipa sitä mistä tahansa kulmasta.

Näyttö ei silti välttämättä kaikkia miellytä, sillä se on lopulta varsin pieni, kuten itse laitekin. 8-tuumainen iPad mini on selvästi suurempi 4:3 -kuvasuhteenkin takia, ja alkaa olla makuasia, kumpi on "oikea" koko pikkutabletille. 7-tuumaisen etu on se, että laitetta voi pidellä helposti yhdellä kädellä, ja kompaktin koon ansiosta tabletti kulkee mukana lähes kaikkialla esimerkiksi reisitaskussa.

Varsinkin vaakatasossa käytettynä näytön koko alkaa tuntua kyllä ahtaalta, eikä vähiten sen takia, että näyttöön integroidut navigointinäppäimet siirtyvät näytön lyhyeltä sivulta pitkälle sivulle vieden paljon enemmän kallisarvoisia pikseleitä. Sen lisäksi näytön yläreunassa tilaa on viemässä puhelimistakin tuttu ilmoituspalkki. Näyttö todella on pieni - joillekin liiankin pieni.


Rauta & softa

Suorituskyky ja käyttökokemus

Jos näytön laadussa tapahtui suuri hyppäys eteenpäin viime vuoden mallista, on laitteen sisälläkin tapahtunut paljon. Neliytiminen Snapdragon S4 Pro ei ihan ole mobiiliprosessorien terävintä kärkeä, mutta vähintäänkin riittävä pyörittämään Nexusta sulavasti. Myös graafisesti vaativat pelit toimivat sulavasti. Tehoista huolimatta tabletin akussa riittää kuitenkin virtaa koko työpäiväksi: näyttöä pystyy pitämään yhtäjaksoisesti päällä ainakin kahdeksan tunnin verran.

Pieniä ajoittaisia nykimisiä on Androidille tyypillisesti havaittavissa, mutteivät ne käyttökokemusta suuresti laske. Nykiminen ylipäänsäkään ei johdu tehonpuutteesta, vaan ennemminkin huonosti koodatuista sovelluksista: esimerkiksi valtaosalla PDF-lukijoista on ongelmia pitää rullaus ja zoomaus sulavana. Myös oletusselain Chromen toiminta muuttui pari kertaa niin takkuiseksi, että koko tabletti oli käynnistettävä uudelleen.

Moniajon toimivuutta edesauttaa tabletille runsas kahden gigatavun määrä RAM-muistia, joka on tuplasti edelliseen Nexus 7:aan verrattuna. Sovellusten välillä hyppiminen ja useamman välilehden auki pitäminen nettiselaimessa sujuukin vaivatta. Raudan puolella ei ole oikeastaan mitään suurta moitetta, paitsi ehkä vain keskinkertaiset kamerat (joiden käyttökohteet ovat joka tapauksessa skypettelyn lisäksi epämääräiset). Lisäksi muuten hyvistä kaiuttimista kuului matalilla äänenvoimakkuuksilla häiritsevää suhinaa.


Android 4.3: Uusinta uutta

Tabletin ylistyslaulua jatkaa tuorein Android-versio 4.3. Nexus-konseptin pitäisi myös taata, että tablettiin on aina tarjolla käyttöjärjestelmän uusin versio, kunhan rauta vain antaa myöten. Puhdas Android on ylivoimainen valmistajien omiin skineihin verrattuna varsinkin tablet-puolella, niin ulkonäöllisesti kuin suorituskyvyllisestikin. 4.3 myös osoittaa Androidin olevan alustana jo suht kypsä, ja suuria ominaisuuspuutteita siinä ei ole (äkkiseltään tulee mieleen lähinnä pilvipalveluiden integroiminen suoraan tiedostojärjestelmään).

Aiemmista tabletti-Androideista hieman poiketen muistuttaa Nexus 7:sta löytyvä Jelly Bean -versio läheisesti monille tuttua puhelinkäyttöliittymää. Tämä ei hieman ironisesti edes ole kovin kaukana Galaxy Tabissa nähdystä ylikasvaneesta puhelinkäyttöliittymästä. Seiskatuumaisessa tabletissa "puhelin"käyttöliittymä kuitenkin toimii vielä hyvin, eikä asiaa ainakaan huononna toimintojen löytyminen puhelimesta tutuista paikoista.


Sovellukset ja palvelut

Googlen Play Storen valikoima ei ole lähelläkään Applen sovelluskaupan tarjontaa - varsinkaan kun puhutaan tableteille optimoiduista sovelluksista. Viime vuoden Nexus 7:n ja esim. Galaxy Tab -sarjan menestys on onneksi kuitenkin saanut muutosrintaman aikaiseksi, eivätkä kaikki sovellukset ole enää vain isolle näytölle venytettyjä puhelinsovelluksia. Toisaalta ylösskaalatut puhelinsovelluksetkaan eivät näytä 7 tuuman näytöllä niin pahalta kuin vaikkapa 10-tuumaisella.

Tabletti ei sisällä paljoa esiasennettuja sovelluksia, ja parempi niin, sillä käyttämättä jäävät sovellukset veisivät vain turhaan kallisarvoista tallennustilaa. Google tarjoaa tabletistaan vain 16- ja 32-gigaisen mallin, eikä muistia pysty lisäämään microSD-kortillakaan, joten tallennustila on todella kortilla. Googlen visio nojautuukin pitkälti pilvi- ja suoratoistopalveluiden, kuten Google Driven ja Play Musicin käyttöön.

Valitettavasti maantieteelle emme voi mitään: Play-kaupan tarjonta ole läheskään yhtä laajaa kuin vaikkapa rapakon takana. Esim. jenkeissä ja briteissä Play Store tarjoaa sovellusten lisäksi kirjoja, elokuvia, TV-sarjoja sekä aikakauslehtiä, joiden silmäilyyn Nexus 7 olisikin omiaan. Ikävä kyllä Suomessa valikoima rajoittuu sovelluksiin ja vähän aikaa sitten julkaistuun e-kirjakauppaan (josta on muuten pirun hankala löytää suomenkielistä sisältöä, jos sitä ylipäänsä on siellä). Onneksi edes Play Music julkaistiin Suomessakin vastikään, joten musiikkitiedostoilla ei tarvitse tabletin muistia kuormittaa. Toivottavasti Google tuo lisää muitakin palveluita Suomeen lähiaikoina, sillä niiden puute ajaa käyttäjiä paitsi kilpailijoiden, myös piratismin pariin.



Lopputuomio

Jos on ostamassa pikkutablettia, Nexus 7:aa on helppo suositella kaikille. Tärkeämpi seikka onkin, haluaako välttämättä näin pienen tabletin, ja mihin sitä aikoisi käyttää? Ehkä parempi, että valotan vielä lopuksi, mihin itse olen Nexus 7:aani käyttänyt.

Tärkeimpänä Nexus 7 on kulkenut yliopistolla mukana luentomonisteiden lukulaitteena ja ainakin toistaiseksi jättänyt tulostamisen minimiin. Täysin paperittomaksi se ei kuitenkaan opiskelua tee, sillä kynätuen heikkouden takia esim. laskuharjotuksia sillä ei pysty tekemään.

Omimmillaan Nexus 7 on netin selailussa, uutisten lukemisessa ja muutenkin ajantappajana. Onpa laitteesta täysiveriseksi pelikoneeksikin, sillä laitteeseen saa paitsi useiden pelikonsolien emulaattoreita, myös esim. PS3:n ohjaimen niiden pelaamiseen. Nexuksen tarkan näytön ansiosta myös sarjakuvia on ollut ilo lukea sähköisessä muodossa, mutta varsinaiset e-kirjat ovat vielä jääneet kokeilematta.

Ainoa varteenotettava kilpailija Nexukselle on oikeastaan Applen iPad mini, joka jää jälkeen sekä tehoissa että näytön tarkkuudessa, mutta toisaalta voittaa kevyesti sovellusvalikoimassa. Android-puolelta sen sijaan ei vain yksinkertaisesti löydy yhtä hyvällä hinta-laatusuhteella varustettua tablettia. Kymppituumaisten tablettien kategoria on edelleen selvästi iPadin hallussa, mutta pikkutableteissa Nexus 7:lla on etulyöntiasema. Toisaalta jää vielä nähtäväksi, lyökö Apple Googlelle luun kurkkuun vielä tämän syksyn aikana uuden iPad minin myötä.

PLUSSAT
MIINUKSET
  • Tehokas ja nykyaikainen tabletti
  • Tyylikäs ja moderni design
  • Naurettavan halpa
  • Puhdas Android nopeilla päivityksillä
  • Näyttö on pieni varsinkin vaakatasossa käytettynä
  • Androidin (tabletti)sovellusvalikoima edelleen jäljessä iOSia
  • Ei microSD-paikkaa muistin laajentamiseksi

0 kommenttia :