Android 4.4:n uudistukset

KitKat tuo mukaan uudistetun ilmeen sekä pari uutta ominaisuutta.


Google julkisti uusimman, KitKat-nimeä kantavan Android-version jo 31.10., mutta päivityksen vaiheittaisesta jakelusta johtuen sain sen omaan Nexus seiskaani vasta 26.11. Aloin jo turhautua päivityksen saapumisen hitauteen, joten yritin asentaa sen manuaalisesti tietokoneen ja adb:n avulla, vain huomatakseni etteivät muuten niin kiltisti käyttäytyneet Windows-ajurit toimineet ollenkaan recovery-tilassa. En opiskelukiireiltäni sitten alkanut säätämään ajureita, ja ehdinkin saada päivityksen virallista reittiä. Parempi siis katsastaa pikaisesti, mitä se pitää sisällään!



Vasemmalla Android 4.4 ilman GEL:iä, oikealla GELin kanssa
Android 4.4:n julkaisun yhteydessä Google julkaisi myös uuden puhelimen, Nexus 5:n. Päivityksessä tuli paljon uutta, ja Kitkatin uudistuksia esiteltiinkin uunituoreen puhelimen avulla: koko järjestelmän värimaailma muutettiin tummanpuhuvan sinertävästä puhtaan valkoiseksi, osa järjestelmäsovelluksista koki kasvojenkohotuksen ja varsinkin kotinäkymää muutettiin raskaalla kädellä. Myös osa järjestelmäkuvakkeista koki kasvojenkohotuksen.

Kotinäkymään lisätty Google Now -sivu ja käyttöliittymäelementtien läpinäkyvä tausta olivat 4.4:n näkyvimpiä muutoksia. Siksi yllätyinkin hieman, kun huomasin niiden puuttuvan Nexus 7:n 4.4 -päivityksestä kokonaan. Launcherin uudistukset näyttävät jäävän toistaiseksi Nexus 5:n etuoikeudeksi!

Nämä uudistukset on kuitenkin mahdollista saada Nexus seiskaankin ainakin kahdella eri tavalla: Nexus 5:n Launcherin (nk. Google Edition Launcher, GEL) asennustiedosto löytyy esim. täältä. Lisäksi esimerkiksi suositun Nova Launcherin betaversio sisältää Google Nowta vaille kaikki GEL:n uudistukset.

Mitä muuta?

Alapalkki vie paljon kallisarvoisia pikseleitä!
KitKat-päivityksen ehkä tärkein uusi varsinainen ominaisuus on Immersive-tila, jonka ansiosta näytön navigointipainikkeet saadaan piilotettua full screen -sovelluksissa kokonaan näkyvistä. Pyyhkäisyllä ylhäältä tai alhaalta painikkeet sekä aiemminkin piilotettavissa ollut yläpalkki tulevat takaisin näkyviin. Immersive-tila on kätevä, mutta jäin kaipaamaan navigointinäppäinten siirtymistä vaakatasotilassa oikealle, kuten puhelimissa. Siellä ne vievät vähemmän näyttötilaa ja niitä on kätevämpi käyttääkin. Nykyisellään ne tekevät vaakanäkymästä erittäin leveän ja epäkäytännöllisen.

Androidin tulevaisuuden kannalta KitKatin tärkeä uudistus on Project Svelten nimellä kulkeva 'kevennys', jonka ansiosta Android on entistä paremmin optimoitu tehottomammille laitteille ja vähemmälle RAM-määrälle. Uudessa Nexus 7:ssa tämä ei niinkään näy, mutta esimerkiksi hieman nykyisiä lippulaivamalleja tehottomamman prosessorin sisältävä Motorola Moto G saattaa saada hyvinkin lisää käyttöaikaa Android 4.4 -päivityksen ansiosta.

Ja siitä kerronkin lisää ensi vuonna!

0 kommenttia :